Hoe vind ik de juiste maat?

Sieraden hebben verschillende lengtes, dit geldt voor kettingen, armbanden en ringen. De maten zijn handig bij de keuzes die je maakt bij het aanschaffen van sieraden. Of je nou van kort of lang houdt, is het belangrijk om te weten tot waar een ketting valt of wat je juiste maat is om een miskoop te voorkomen. Om je een handje te helpen voor het bepalen van de juiste maat en lengte helpt Belle-Bijoux je graag een handje mee. In de onderstaande tabellen zie je de lengtes en maten van sieraden.

Lengtes van kettingen

Op de onderstaande foto kunt u de verschillende maten zien van de kettingen. Hierdoor krijgt u een zicht hoe de kettingen vallen. Houdt er rekening mee dat de foto niet de precieze lengte aangeeft, dit kan bij ieder persoon verschilen.

De ketting matentabel

d60a6b_2a94e67f76074f77a87a4704bb90a0f9~mv2


Armbandmaten en polsmaat opmeten

Hoe meet je jouw polsmaat?
Jouw polsmaat is niet hetzelfde als een armbandmaat; voor jouw armbandmaat tel je een aantal centimeters bij jouw polsmaat op.
Gebruik hiervoor onderstaande tabel:

Pascomfort                         Armbandmaat


Strakke armband               Polsmaat + 1,5 cm
Medium losse armband     Polsmaat + 2 cm
Losse armband                  Polsmaat + 3 cm


Jouw armband zit het meest comfortabel als die 2½ cm ruimer is dan jouw polsomvang.
Meet de omtrek van jouw pols (net boven de knokkel vanaf de vingers gezien) en tel daar 2½ cm bij op.

Een voorbeeld:
– Jouw polsomtrek (net boven de knokkel vanaf de vingers gezien) = 16,5 cm.
– Tel daar 2½ cm bij op.
– Jouw armbandmaat is 19 cm. 

Het opmeten van jouw polsmaat
Het bepalen van jouw polsmaat kan eenvoudig met een touwtje of een meetlint. Wikkel een meetlint om je pols (op het polsbot), niet te strak maar wel rondom aansluitend. Lees vervolgens de maat af van het meetlint. Bij gebrek aan een meetlint, wikkel je een touwtje op dezelfde wijze om je pols. Zet een streep op het touwtje waar het touwtje je pols volledig heeft omhuld.  Leg het touwtje vervolgens langs een meetlat en lees de maat af.

Tip!
Nog makkelijker is een goed passende armband op te meten en deze lengte aan te houden.

 Op de onderstaande tabel ziet u een overzicht van de maten van armbanden.

d60a6b_40a5c889f0524a279a010d95d862682c~mv2

Ringmaat opmeten

De ringmaat kun je gemakkelijk op verschillende manieren opmeten vanuit huis. Hieronder lees je de verschillende methoden die je kunt hanteren.

Methode 1: De diameter meten met een ring

De makkelijkste manier om een ringmaat te bepalen is aan de hand van een ring die je goed past en prettig zit.

d60a6b_f1dec4feca03427db0c3f695b9f5ec03~mv2

Neem de passende ring en leg deze met het midden op de maateenheden van een liniaal. Leg de binnenzijde van de ring op 0 cm en lees aan de andere binnenzijde het aantal millimeters af. Dit is de binnen diameter ringmaat. Wij gebruiken zelf de diameter ringmaat het meest. Je kunt in de tabel eventueel opzoeken welke omtrek ringmaat daarbij hoort.

Methode 2: De omtrek meten zonder ring

Als een passende ring niet voorhanden is, dan kun je de diameter van de ring het beste inschatten door gebruik te maken van een lintje of touwtje.

Draai het lintje of touwtje losjes om de vinger waar de ring aan gedragen gaat worden en knip het af daar waar het lintje bij elkaar komt. Meet het stukje dat overblijft op met een liniaal in millimeters. De lengte van het lintje is de omtrek van je vinger en dus de omtrek ringmaat die je nodig hebt. Je kunt in de tabel hierboven eenvoudig de diameter ringmaat opzoeken.

Je kunt voor deze methode ook een strookje papier knippen dat je om je vinger wikkelt. Je kunt dan de maat eenvoudig aftekenen met een potlood of pen. Meet de lengte op langs een liniaal. Je meet daarmee de omtrek ringmaat die je nodig hebt.

d60a6b_cd19d88e27404e62a9956b9e2b04eb1b~mv2

Methode 3: Gebruik een meetlint
Dit is een niet heel nauwkeurige methode, maar wel gemakkelijk en snel. Het voordeel is dat een meetlint lekker breed is, waardoor je over een wat groter stukje van de vinger meet. Ga als volgt te werk: Wikkel het meetlint om de vinger en lees het aantal millimeters af daar waar het lint weer bij elkaar komt. De lengte die je nu hebt, is de binnen omtrek van de ring. Je weet nu dus de omtrek ringmaat van de vinger. Je kunt in de tabel hieronder opzoeken welke diameter ringmaat daarbij hoort.

De ringen matentabel

d60a6b_7a10dd4f1207484a977468fe12dea169~mv2